Parts & Specs

Riemen


Distributieriem


distributieriem

De distibutieriem is een uiterst belangrijk onderdeel van een moderne motor. Deze riem zorgt ervoor dat de nokkenas(sen) op de juiste manier ronddraaien ten opzichte van de zuigers. Hierdoor is er een perfecte timing tussen het openen en sluiten van de kleppen ten opzichte van de zuigerstand te realiseren. De distibutieriem moet op gezette tijden vervangen worden. Als de riem breekt ontstaat ernstige motorschade. Sommige merken zijn inmiddels overgestapt naar een distributieketting die normaal gesproken niet vervangen hoeft te worden.

Spanrollers


spanrollers

De spanrollers zijn op spanning staande rollers waar de distributieriem overheen loopt. Hierdoor wordt de distributieriem op spanning gehouden. Bij het vervangen van de distributieriem worden de spanrollers ook vervangen.

Looprollers


looprollers

De distrubutieriem wordt langs looprollers geleid omdat de riem hier en daar scherpe hoeken moet maken om alle nokkenassen te kunnen bereiken. Hiervoor zijn de looprollers. Eigenlijk zijn looprollers hetzelfde als spanrollers alleen dan zonder spanningsmechanisme.

Multiriem


multiriem

De multieriem is een riem die meerdere onderdelen van de auto in beweging zet, vandaar de naam multiriem. Veelal worden de dynamo, waterpomp, aircopomp en de stuurbekrachtigingspomp door de multiriem aangedreven.

V-snaar


v-snaar

De V-snaar is een riem die verschillende onderdelen van een auto aandrijft, zoals de dynamo en waterpomp. De V-snaar wordt niet zo veel meer gebruikt en is vervangen door de multiriem.