Parts & Specs

Transmissie-onderdelen


Koppelingsplaat


Koppelingsplaat

De koppeling is dat onderdeel van een auto dat het vermogen van de motor overbrengt op de aandrijfas naar de wielen. Om deze overbrenging van kracht soepel te laten verlopen wordt er gebruik gemaakt van de koppelingsplaat. Dit is een ronde schijf die door middel van de drukgroep, zie aldaar, geleidelijk de krachten opvangt en overbrengt tussen motor en aandrijfas.

Drukgroep


drukgroep

De drukgroep is dat onderdeel wat je met het koppelingspedaal bedient. Ingedrukt zorgt de drukgroep ervoor dat de koppelingsplaat vrij ligt en geen kracht overbrengt van de motor naar de aandrijfas. Als je het koppelingspedaal laat opkomen zorgt de drukgroep ervoor dat de koppelingsplaat tegen het vliegwiel van de motor aangedrukt wordt en dat de kracht van de motor soepel overgebracht wordt naar de aandrijfas.

Handgeschakelde Versnellingsmak


Handgeschakelde Versnellingsmak

De handgeschakelde versnellingsbak werd vroeger ook wel gangwissel genoemd. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de door de motor geleverde kracht op een zo efficient mogelijke wijze naar de wielen wordt overgebracht. Zonder versnellingsbak zou de kracht van de motor de auto nauwelijks in beweging kunnen krijgen; het is dan alsof je in de hoogste versnelling zou proberen weg te rijden. Dankzij de versnellingsbak worden het toerental en de benodigde krachten op elkaar afgestemd.

Automatische Transmissie


automatische transmissie

De automatische transmissie of automatische versnellingsbak is een versnellingsbak die zelf schakelt.

Tiptronic


tiptronic

Tiptronic is een type automatische versnellingsbak die door Porsche is ontwikkeld. Het is een handelsbenaming. Merken als Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Land Rover, Opel en Peugeot gebruiken deze naam voor hun automatische versnellingsbakken.

Tiptronic is feitelijk niets anders dan een stukje software dat het mogelijk maakt de transmissie te "dwingen" in een versnelling te blijven — of juist van versnelling wisselen. De ECU zal automatisch opschakelen wanneer de toerenteller in het rood komt. Wanneer de motor een te laag toerental draait zal de computer de versnellingsbak een versnelling terug laten schakelen. Dit om schade aan auto, versnellingsbak of aandrijflijn te voorkomen.

Sommige auto's hebben ook een "Sport-modus" waarin de Tiptronic later zal ingrijpen, maar dit gaat natuurlijk ten koste van comfort, slijtage, brandstofverbruik en lawaai. Tiptronic kan bij alle auto's worden uitgeschakeld waardoor de Tiptronic versnellingsbak weer werkt als een normale automaat.

DSG-transmissie


DSG-transmissie

DSG staat voor Direct-Shift-Gearbox. Het is een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Deze versnellingsbak is ontworpen door BorgWarner, een bekende fabrikant van auto-transmissies. De Volkswagen Group en Audi maken er gebruik van.

Aandrijfas


aandrijfas

De aandrijfas is de as die van de motor/versnellingsbak de krachten overbrengt op de aangedreven wielen. Bij een voorwielaangedreven auto zijn er twee aandrijfassen, naar elk voorwiel een. Bij een achterwiel aangedreven auto is er sprake van een grote aandrijfas vanuit de versnellingsbak naar het differentieel van de achteras. Van daar uit worden de twee achterwielen door 2 korte aandrijfassen aangedreven.

Homokineet


homokineet

De homokineet of homokinetische koppeling is een essentieel onderdeel van voorwielaangedreven auto’s. Het woord “homokineet” betekent gelijke snelheid. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de kracht van de motor via een hoek, een knik, gelijkmatig, met gelijke snelheid, overgebracht kan worden naar de aangedreven wielen.

Brandstofpomp


brandstofpomp

De brandstofpomp, het woord spreekt voor zich, zorgt ervoor dat de brandstof, benzine of diesel, vanuit de tank op de juiste druk bij de motor komt. Het is - in andere woorden - een brandstoftoeleversysteem. Dieselmotoren hebben een veel hogere brandstofdruk nodig dan bezinemotoren. Daarom zijn er speciale dieselpompen ontwikkeld die de druk bij de motor opvoeren tot 1000-2000 Bar, nadat de diesel door een lage druk pomp vanuit de tank bij de motor is aangekomen.