Parts & Specs

Uitlaatsysteem


Uitlaat


uitlaat

De uitlaat is het stelsel van pijpen en dempers die vanaf de motor de uitlaatgassen afvoeren naar de achterkant van de auto.

Achterdemper


achterdemper

Vooral het achterste deel van de uitlaat is slijtage onderhevig ten gevolge van roestvorming omdat daar condenswater achter kan blijven. Het voorste deel wordt zo heet dat er geen water achter blijft en gaat dan ook langer mee. Door het gebruik van RVS zijn roestproblemen verleden tijd.

Katalysator


katalysator

De zogenaamde driewegkatalysator is in het uitlaatsysteem van auto’s ingebouwd. Het doel van de katalysator is het reinigen van de uitlaatgassen. Er vinden hierbij drie chemische reacties plaats, vandaar de naam.

Roetfilter


roetfilter

Een roetfilter is een filter dat in het uitlaatsysteem van dieselauto’s aangebracht kan worden. Deze roetfilters vangen het merendeel van schadelijke roetdeeltjes weg.

EGR


EGR

EGR staat voor Exhaust of Emission Gas Recirculation. Het bestaat uit het systeem dat een deel van de uitlaatgassen weer terug gevoerd wordt naar de verbrandingskamers. Hierdoor worden de uitlaatgassen schoner en gemakkelijker door de katalysator verder gereinigd.