Parts & Specs

Ontstekings- en Startsysteem


Gloeibougies


gloeibougies

Gloeibougies worden alleen gebruikt in diesemotoren. Het zijn eigenlijk een soort elektrische verwarmingselementen die de verbrandingsruimte van een dieselmotor verhit zodat de motor beter start. De gloeibougies worden dus alleen maar tijdens het starten gebruikt.

Ontsteking


ontsteking

Het ontstekingssysteem is het systeem van bobine, stroomverdeler, onderbreker en bougies dat er voor zorgt dat op het juiste moment het samengedrukte gasmengsel in de verbrandingskamer tot ontbranding komt.

Bobine


Bobine

De bobine is een transformator die de hoogspanning levert die nodig is om een bougie een vonk te laten maken.

Bougie


Bougie

De bougie is een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem. De door de bobine opgewekte hoogspanning doet een elektrische vonk in de bougie overspringen. Hierdoor ontbrandt het samengeperste brandstofmengsel in de verbrandingskamer van de motor. Dieselmotoren hebben geen bougies nodig om de brandstof in de cilinders te laten ontbranden, deze ontbrandt uit zichzelf door de hogere compressie van een Dieselmotor.

Bougiekabels


bougiekabels

De bougiekabels zijn de elektrische kabels die de hoogspanningsstroom van de bobine naar de bougies geleiden.

Startmotor


startmotor

De startmotor is feitelijk een extreem sterke elektromotor welke net genoeg koppel levert om de motor van een auto in beweging te brengen om deze te starten. Hiervoor is erg veel energie nodig, wat ook de reden is dat de startmotor met heel dikke kabels direct op de accu is aangesloten.

Er zijn vele verschillende soorten startmotoren. Tegenwoordig wordt de elektrische variant het meest gebruikt door autofabrikanten. Er bestaan echter ook pneumatische en hydraulische startmotors, maar deze zul je niet heel snel tegenkomen in je auto.